Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler

Hamilelik süreci biz kadınların hayatı boyunca birkaç kez deneyimlediği ve sağlığına en fazla dikkat etmesi gereken bir dönemdir. Bu yazımızda, hamilelikte asla yenmemesi gereken yiyecekler nelermiş, sizler için derledik.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Meyveler

  • Ananas: Yüksek mitarda bromelain enzimi içermesinden dolayı, hamilelik esnasında serviks dokusunu yumuşatarak erken doğuma yol açabilir.
  • Üzüm: Tarım ilaçlarını bünyesinden kolaylıkla atamayan bir meyve olan üzüm, hamilelik esnasında bebeğe zarar verebilir. Uzak durmakta fayda vardır.
  • Papaya: Zengin bir alerjen kaynağı olan papaya, içerdiği papain enzimi nedeniyle düşüğe dahi neden olabilir.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Balıklar

Balıklar genellikle yüksek miktarda civa ve ağır metal içerdiği için, özellikle hamilelikte çok tehlikelidir. Bu nedenle, büyük balıklardan uzak durulmalı, çoğunlukla sığ sularda veya denizin üst kısımlarında yaşayan küçük balıklar tercih edilmelidir. Hamilelikte kesinlikle uzak durulması gereken balıklar aşağıdaki gibidir:

  • Uskumru
  • Karadeniz somonu
  • Kılıç balığı
  • Köpekbalığı

Bu balıklardan hamileliğiniz boyunca uzak durmalısınız. Peki, hangi balıklar yenilebilir? İşte hamileyken tüketebileceğiniz balıklar:

  • Hamsi
  • Morina
  • Hafif konserve ton balığı
  • Somon (Norveç somonu)
  • Sardalye
  • Karides
  • Alabalık

Bu balıkların büyük çoğunluğu çiftlik balığı olduğu için güvenle tüketebilirsiniz. Ayrıca, Norveç somonu gibi açık deniz balıkları da rahatlıkla yenilebilir.

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Diğer Gıdalar

Hamilelik süreciniz boyunca tüketmemeniz gereken diğer gıdalar, şu şekildedir:

  • Az pişmiş et ürünleri
  • Füme et ürünleri (ve her türlü işlenmiş et ürünü)
  • Pastörize edilmemiş gıdalar
  • Kafeinli içecekler
  • Bitki çayları
  • Alkol (ve elbette sigara)

Hamilelik döneminde yenmemesi gerekenler özetle bunlardır. Bu listeye siz de bildiklerinizi ekleyebilirsiniz, lütfen konuya yorumlarınızla katılımda bulunun. 🙂

Yorum Yaz