Rick wrote:
Komplo teorileri aslında biraz üzerinde durulması gereken birşey.Şu son 40 yılda özellikle komplo teorilerinde artış ve bu teorilere inanan toplulukların sayılarında artış var.Bunun nedeni evet belki sosyal medyanın kullanımı, gücü olabilir, ancak komplo teorisini gerçek kılanların yani hırsızın hiç mi suçu yok?
Yaklaşık 25 yıl kadar önce bir kitap okumuştum " RUBİKON 1 " diye bir kitap.Ve bu kitap aslında bir " komplo teorisi " üzerinden yürüyen bir kitaptı.Geçen yıl Almaya Rubikon operasyonlarındaki gizliliği kaldırdığını açıkladı...Buyurun, benim okuduğum komplo teorisi olan Rubikon 1 , meğer gerçekmiş hem de 1 de kalmamış Rubikon 1, 2, 3 diye de gitmiş...
Bizim aslında insan olarak yapmamız gereken doğru şey her zaman sorgulamak ve araştırmak değil midir? Sanırım buna hepimiz " evet " yanıtını veririz.O zaman komplo teorilerine en azından " acaba " deyip, sorgulayıp, araştırmamız gerekmez mi? Ama maalesef bu durum da bir çok " kanıksanmış " konu gibi değersizleştiriliyor, küçümseniyor.Oysa belki de bir çoğu doğru, ama alt detayları fazla bilmiyoruz, çünkü zaten komplolar büyük bir gizlilik ve çok güçlü bağlarla gerçekleştirilir.Yani bu konularda pek " ÖTEN " çıkmaz.
Aşı veya salgın konusundaki komploların hep " finansal " kısmına gidiyor aklımız, ama belki başka bir yapılacak operasyon veya operasyonların alıştırma, tatbikat çalışmaları...Bunları dahi bilemiyoruz.Belki aslında bazı ülkelerin " Sağlık Sistemleri " hedef alınmıştı, daha güçlü yatırımlara teşvik edilmeleri için, bunu da bilmiyoruz.Yukarıda sadece " finans " kısmından örnekledim.Belki de bir manyağın İDEAL İNSAN NESLİ projesidir bu, bunu da bilmiyoruz...Ama hepsi de olabilecek şeyler, bunu da az çok anlıyoruz.Hiçbirşeye artık " aaaa " diye bakamıyoruz maalesef.
Ancak savaşlarda " sinir gazı " kullanıldığını biliyoruz, canlıları öldüren " hidrojen bombasını " biliyoruz.Virüs salgını da aynı mantık ile düşünülebilir.Ana haber kanallarına çıkan anlı şanlı profların dediğine " aaaa bak adam doğru söylüyor " diyoruz, ancak kıytırık site veya programlarda ismi pek bilinmeyen insanlara ise " hadi ya komplo teorisi bu " deyip küçümsüyoruz.Pazarlama, gerçekten çok etkili bir yöntemdir insanların birşeyi alması, kabul etmesi için.İyi pazarladılar TOHUM sektörümüzü kaybettik, iyi pazarladılar GIDA sektörümüzü kaybettik, ihraç değil ithal eden ülke haline geldik.
Kesinlikle, akıl süzgecinden geçirmediğimiz herhangi bir veri, bizi felakete sürükler. Örneğin yıllar önce doktorlar sigara içmeyi teşvik ediyormuş, insanlar sorgulamadan inanıyormuş. Muhtemelen o dönemde de sigaranın zararlı olduğunu söyleyenlere komplo teorisyeni gözüyle bakılıyordu.
Ben tamamen kapalı olmaktan yana değilim, geleceğe dair bir plan olup olmadığı konusunda da fikir yürütemem. Ancak mevcut veriler ışığında fikir yürütüyorum, o da bana bu virüsün doğal yollarla ve insanların (başta Çin yönetiminin) büyük ihmalleri ve örtbas çabalarıyla bu kadar yayıldığını söylüyor. Pandora'nın kutusu bir kez açılıp, genetik özelliği farklı milyarlarca insana bulaşınca da,
Mutasyon geçirmesi kaçınılmaz.
İşin finansal kısmına gelince, komplo teorisyenlerinin çabası nedeniyle bu yönüyle ele alıyoruz aslında. Yeni Dünya Düzeni, vb. bunlarda dayanak hep bu tür iddialar. Bir zamanlar chemtrails safsatası vardı, nüfusu azaltmak için gökyüzünden toplumu spreyliyorlar diyorlardı, şimdi o bitti virüs için söyleniyor aynı şeyler.
Yakida wrote:
Ben de çoğu zaman komplo teorileri üretirim aslında iyidir de beyin jimnastiğidir bir bakıma ama Bill Gates'in DSÖ'nün finansörü olması benim sözünü ettiğim türden bir kanıt bir veri değil, şüpheler verilerle ortaya koyulduğunda gerçeklik kazanırlar tıpkı şüphelerle yola çıkılıp verilerle doğrulanan evrim teorisi gibi, ancak şüpheleri ortaya koyup onlar üzerinden tevatürden öteye gitmeyen kanıtsız çıkarımlar sadece akıl karıştırır ve bunun toplumsal sonuçlarının vebalini kimse üzerine almak istemez.
Felsefedeki
non sequitur durumu bahsettiğin. Örneğin Bill Gates DSÖ'yü destekliyor, o halde salgının arkasında o var ifadesi,
çıkarılamaz sonuç kapsamına giriyor çünkü iki önerme arasında illiyet bağı yok.