• Eğlenceli genel forumlar arasında bir yıldız gibi parlayan en iyi genel forum sitesi Dipsiz Forum'a hoş geldiniz.

    Sadece 3 saniyenizi ayırarak, reklamsız ve güncel forumlar deryasına atlamaya ne dersiniz? Haydi, burası dipsiz bir forum, burada her şey var!

Akdeniz Tipi Beslenme ve Özellikleri

Yeni Üye (2)

Azimli üye
Tam Üye
4 Nisan 2021
158
366
Bir üst klasör
Akdeniz Diyeti, bitkisel kökenli ürünlerin çeşitliliği ve tüketimi, vitamin içeriği ve tahıl ve zeytinyağı varlığı göz önüne alındığında sağlıklı bir seçenektir. Aşağıdakiler diyetin en karakteristik yönleridir.



Tüketim tercihi:
  • Süt Ürünleri. Tercihen az yağlı veya az yağlı, fermente süt.
  • Meyve.
  • Sebzeler.
  • Tahıllar, özellikle Ekmek, Gofio.
  • Baklagiller.
  • Ana yağ kaynağı olarak Zeytinyağı.
  • Balık.
akdeniz-tipi-beslenme.jpg

Akdeniz Tipi Beslenme​

Akdeniz tipi beslenmenin en değerli kısmı, oleik asit ve diğer bileşenler açısından zengin zeytinyağıdır. Zeytinyağının koroner kalp hastalığının gelişiminin önlenmesi, kolesterol kontrolü ve bazı kanser türlerinin önlenmesi ve güçlü bir antioksidan olması da dahil olmak üzere sağlık için yararlı etkileri vardır. Özellikle salatalar ve kızartma için ana yağ olarak kullanılması önerilir.



Bu diyetin bir başka önemli özelliği, kalp hastalığı ve bazı kanser risklerinin azalması için yararlı etkileri olduğu görülen tahılların tüketimidir. Günlük ekmek, makarna, patates, pirinç ve tahıllarla yapılan diğer yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Baklagiller, meyve ve sebzeler, karbonhidrat kompleksleri ve lif bakımından zengin gıdalar, etkili sağlık koruyucuları olarak gösterilmiştir. Sebze, meyve, baklagiller ve kuru meyve ve kuruyemiş tüketimi tavsiye edilir. Bir tatlı olarak taze meyvelerin düzenli seçimi, zaman zaman en iyi seçenektir.

Daha fazla balık yemek, koroner kalp hastalığı nedeniyle yaşanan ölüm oranlarını azaltır. Kırmızı etten daha fazla balık yenmesi tavsiye edilir. Balıkta kalbi korumaya yarayan etkili bir yağ türü olan Omega 3 bulunmaktadır. Kırmızı et ise çeşitli yemeklerin bir parçası olarak veya sandviç yapılarak tüketilmelidir.



Süt ürünleri tüketimi, yaşamın erken aşamalarında büyüme ve gelişme için önemlidir. Bu nedenle, günlük olarak, daha düşük yağ içeriğine sahip olan süt ürünlerini seçtiğinizden emin olarak süt, peynir, yoğurt vb. fermente süt, bağırsak mikro florasının dengesini geliştirdiği için önerilir. Su, gün boyunca sık sık alınmalıdır. Çocukluk ve ergenlik döneminde, Akdeniz diyetinin bir bileşeni olarak şarap tavsiye edilmez.

Yerel, mevsimlik taze yiyeceklerin seçimi önemlidir. Bu tarz gıdalar endüstriyel işlemlerden neredeyse tamamen arınmış olacaktır. Pişirilmiş yemekler karmaşık olmamalıdır: ızgara, kavurma, buğulama pişirme yöntemleri kullanılabilir. Otlar ve baharatlar yemekleri zenginleştirmek ve lezzet katmak için kullanılabilir.

Sağlıklı beslenme, sağlığı korumak ve hastalıklardan kaçınmak için çok önemlidir. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak, sağlıklı bir diyet için hayati ve tamamlayıcıdır. Diğer şeylerin yanı sıra, antrenman, dolaşım ve kemik sistemlerini aktive ederek ve düzenleyerek sağlığı iyileştirir.



Çocuklar İçin Sağlıklı Akdeniz Diyeti Menüleri​

Aşırı kilo ve çocukluk çağı obezitesi tüm giderek dünyada artmaktadır. Akdeniz tipi beslenme, tüm beslenme gereksinimlerini karşılamak için çocukluk ve ergenliğin farklı aşamalarına uyarlanabilir. Makro besinler (protein, karbonhidratlar, yağlar ve lipitler); mikro besinler (vitaminler ve mineraller) ve lif her yaş grubunda tercih edilebilir. Çocukluk çağındaki fazla kilo problemlerine bakıldığında fiziksel egzersizin yanı sıra sağlıklı beslenmenin de önemi anlaşılmaktadır. Bu açıdan da beslenmek ile yemek yemek arasındaki fark iyice anlaşılmalıdır.

cocuklar-icin-akdeniz-diyeti.jpg

Beslenme ve Yemek Yeme​

Beslenme, vücudun gıdalardaki besinleri aldığı, dönüştürdüğü ve kullandığı bir süreçtir. Yemek, kendini besleyen dinamik bir faaliyettir. Bu nedenle, gıdaya atıfta bulunurken, hayati işlevlerini sürdürmek amacıyla vücuda besin sağlayan ürünlerden bahsederiz. Besin maddelerinden bahsederken, vücuttaki bu hayati fonksiyonları yerine getirmek için kullanılan gıdalardaki kimyasal maddeler kastedilmektedir.

Aşağıdaki menüler, yerleşik yaşam tarzını dikkate alarak günlük kalori değerleri ile iki haftalık bir süre için hazırlanmıştır. Orta derecede fiziksel aktivite yapılan durumlarda, ek porsiyonlar ilave edilebilir. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde, her şeyden yenilmelidir. Çünkü beslenmedeki yiyecek çeşitliliği ne kadar büyük olursa, gerekli besin maddelerinin dengelenme olasılığı artar. Ancak çocuklar sadece hoşlandıkları şeyleri yemek konusunda ısrarcı olabilirler. Bu yüzden çocuğun reddettiği bir yiyeceğin önce farklı şekil ve durumlarda tekrar pişirilmesi önerilmektedir. Aşağıdaki menüler üç farklı yaş grubuna ayrılmıştır, çünkü farklı yaşlarda kalori ihtiyaçları da değişmektedir.



4-8 yaş için kalori ihtiyacı:​

  • 1.200 kilokalori (kız)
  • 1.400 kilokalori (erkek)

9-13 yaş için kalori ihtiyacı:​

  • 1.600 kilokalori (kız)
  • 1.800 kilokalori (erkek)

14-18 yaş için kalori ihtiyacı:​

  • 1.800 kilokalori (kız)
  • 1.200 kilokalori (erkek)



Kalori dağılımı günlük toplam olarak hesaplanmış ve enerji ve besin ihtiyacı beş öğün arasında bölünmüştür. Günde beş hafif öğün yemek, günde birkaç kez aşırı yemekten daha iyidir. Saatlerce yemek yemeden geçmesine izin veren insanların metabolizması daha az kalori yakar ve onları birincil obezite adaylarına dönüştürür. Genellikle, günde dört ila beş öğün arasında eşit bir bölme ile yemekler için düzenli bir zaman çizelgesi oluşturulması tavsiye edilir.

Kahvaltı günün en önemli öğünlerinden biridir. Günlük kalori alımının yaklaşık dörtte birini sağlamalı ve aşağıdakileri içermelidir:
Bir süt ürünü, (süt, peynir veya yoğurt), tahıllar (ekmek, kahvaltılık tahıllar, tercihen kepekli ve düşük miktarda basit şeker içeriği) ve bütün taze meyve veya alternatif olarak şekersiz taze meyve suyu.

Uygun bir kahvaltının beslenme durumunu iyileştirdiği, kilo kontrolüne yardımcı olduğu, çocuğun dikkatini ve performansını geliştirdiği ve sağlık için faydalı olduğu göz önüne alındığında, çocukluk çağında edinilmesi gereken önemli bir alışkanlık olduğu bulunmuştur.
 
Top