• Eğlenceli genel forumlar arasında bir yıldız gibi parlayan en iyi genel forum sitesi Dipsiz Forum'a hoş geldiniz.

    Sadece 3 saniyenizi ayırarak, reklamsız ve güncel forumlar deryasına atlamaya ne dersiniz? Haydi, burası dipsiz bir forum, burada her şey var!

Cibes Otu Nedir?

uykumvar

Müdavim üye
Deneyimli Üye
24 Mart 2021
334
849
31
Cibes otu, Ege Bölgesi'nde sık yetişen şifalı otlar arasında yer alır. Farklı şekillerde tüketimi mümkündür. Tarifini uygularken uygun dozlarda kullanmaya dikkat etmek gerekir. Kararında koyduğunuz zaman faydalarını gördüğünüz gibi fazla koyduğunuz zaman da yan etkileri ile karşılaşabilirsiniz.



Cibes otu yemeklerde çok sık kullanılan bir ot olmaya başladı. Özellikle Ege Bölgesi'nde yapılan pek çok yemeğe katılır. Yoğun bir tadı olmasa da yemeklerin daha sağlıklı hale gelmesinde faydalıdır. Faydasını görebilmek adına düzenli olarak kullanmanız gerekir. Bu ot sayesinde hem iç organlarınız daha sağlıklı bir hale gelir hem de cilt ve saçınız normalinden daha iyi bir duruma gelir.

Cibes Nedir?​

Cibes otu hem kabuklu hem de kabuksuz tüketilen marul benzeri bir sebzedir. İçerisinde yüksek miktarda C vitamini bulunmasından kaynaklı olarak bağışıklık sistemini güçlendiren bir özelliği vardır. Bu otu düzenli bir şekilde kullanmak insan sağlığını kısa sürede olumlu yönde değiştirmeye başlar. Yeşil, büyük yapraklı ve son derece lezzetli bir bitkidir. Lezzetli olduğu için kolay şekilde tüketilir.



Özellikle salatalara marul yerine cibes otu kullanmak hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olması yönünde yarar sağlar. Cibes otu aslında lahana yapraklarının toplanması sonrasında kök bölgesinde yeniden bitki çıkması sonucu elde edilir. Hem karnabahar kökünden elde edilebilir hem de lahana kökünden elde edilebilir. Cici otu olarak da bilinen Cibes otu, kavurma gibi yemekler yaparken de kullanılır.

Cibes Otu Salatası Tarifi​

Cibes salatası, lahana ve marul karışımı bir tada sahip olan bu ot salatanın çok daha lezzetli ve sağlıklı bir hale gelmesini sağlar. Cibes salatası için gerekli olan malzemeler:
  • 4 - 5 diş sarımsak
  • Yarım kilo cibes otu
  • 2 adet limonun suyu
  • Çeyrek su bardağı zeytinyağı
  • Tuz
Malzemeler doğrandıktan sonra geniş bir kabın içerisine alınır ve sosu oturana kadar iyice karıştırılır. Cibes otunu bıçak kullanarak doğrarsanız bütün faydası ortadan kalkar. Bu sebeple bıçak kullanmak yerine sebze makası ya da ellerinizi kullanabilirsiniz. Daha sonra tuzlu su içerisine cibes otu koyarak iyice kaynatın. Bu şekilde yumuşar ve daha sağlıklı bir hale gelir.



Cibes salatası gibi, cibes otu kavurması da, tıpkı pazı veya ıspanak kavurması gibi son derece lezzetli ve şifalı bir yemektir.

cibes-otu-nedir.jpg

Cibes Otu Faydaları​

Cibes otu lezzeti ile olduğu kadar, şifalı yanları ile de öne çıkar. Bu otun insan sağlığına en büyük faydası içerisinde bulunan C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini yüksek oranda güçlendirmesidir. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak adına bu otun kullanımı da faydalıdır. Cibes otunun faydaları şu şekildedir:
  • Bağırsakta çeşitli gıdalardan kaynaklı olarak kurt oluşumu meydana gelir. Cibes otu sayesinde burada oluşan kurtlar temizlenir.
  • Kanser gibi hastalıklara karşı insan vücudunu daha dirençli bir hale getirerek korur.
  • Vücutta çeşitli etkilerden kaynaklı enfeksiyon oluşuyor ise Cibes otu bu konuda son derece etkili bir tercih olacaktır.
  • İçerisinde bulunan C vitamini sayesinde hem cildi hem de saçları güzelleştirerek parlatır.
  • Kan dolaşımını da düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Sindirim sistemini onarıcı bir etkiye sahiptir. Böylece kabızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarına karşı tedavi edicidir.



cibes-otu-kavurmasi.jpg

Cibes Otu Zararları​

Cibes otunun faydaları olduğu gibi zararları mevcuttur. Fazla tüketildiğinde, cibes otunun zararları bünyemize zarar verebilir. Çok fazla cibes otu tüketildiği zaman bağırsaklarımız olumsuz etkilenir. Bunun sonucunda da ishal olabilirsiniz.

Aynı zamanda fazla tüketimi sonrasında kusma ve baş dönmesi gibi yan etkiler de çok sık ortaya çıkar. Her otun kararında tüketilmesi gerekir. Özellikle şifalı otlar tüketilirken mutlaka günlük ya da haftalık tüketime dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde şifa göremez aksine toksik etki ile hastalanabilirsiniz. Cibes otunun fazla tüketimi ile ortaya çıkan diğer yan etkiler ise mide bulantısı ve şiddetli karın ağrısıdır.
 
Top